Acordarea primului ajutor medical constă în efectuarea celor mai simple măsuri de urgenţă la locul de afectare sau în apropierea lui, cu scopul de a micşora suferinţele accidentatului, a înlătura cauzele care pun în pericol sau pot duce la înrăutăţirea stării sinistratului.
Primul ajutor poate fi efectuat ca autoajutor şi ajutor reciproc. Autoajutorul este accesibil pentru orice persoană cu o oarecare pregătire fără studii medicale. Aceasta are o mare importanţă, deoarece efectuarea autoajutorului poate preîntîmpina apariţia multor complicaţii, uşurează consecinţele leziunii, iar în multe cazuri poate preîntîmpina moartea.
Deci persoana acordă ajutor sie însuşi.
Ajutorul recip
...
Читать дальше »
|
Hemoragie se numeşte revărsarea sîngelui din patul vascular în ţesuturi şi cavităţile organismului sau în mediul înconjurător. Hemoragia apare la orice lezare.
Hemoragia poate fi clasificată după mai multe criterii:
- internă - este cea în care sîngele se revarsă în unele cavităţi ale organismului (abdominală, toracală, cranială) sau în ţesuturi;
- externă – sîngele se revarsă în mediul înconjurător;
- ocultă - nu are manifestări clare externe şi se determină prin metode de laborator s
...
Читать дальше »
|
Şocul traumatic este o complicaţie serioasă a traumelor şi combustiilor, care duce la inhibarea funcţiei organelor vitale. Şocul este o reacţie de răspuns a organismului la excitarea dureroasă puternică. De obicei şocul traumatic apare la combustii pe suprafeţe mari, la politraumatism, la trauma oaselor bazinului, femurului, coloanei vertebrale, cutiei toracice.
Şocul poate fi:
- Primar – apare îndată după traumă;
- Secundar – apare peste cîteva ore după traumă ca rezultat a neacordării
primului ajutor medical la timp, transportarea incorectă, imobilizarea insufi
...
Читать дальше »
|
Degerare. Degerarea este leziunea sub acţiunea îndelungată a temperaturii joase a mediului ambiant. Cel mai des degerării sînt supuse faţa, mîinile, picioarele. Degerării contribuie poziţia nemişcată sau forţată un timp îndelungat pe gheaţă, zăpadă, în vînt, mai ales cînd este mărită umiditatea, haina este udă, încălţămintea îngustă. Degerarea poate să se petreacă şi la temperatura aerului mai sus de zero dacă omul se află nemişcat mult timp.
Se deosebesc 4 grade de degerături:
I grad – regiunea afectată este palidă, se pierde sensibilitatea, după încălzire apare hiperemia, o senzaţie neplăcută în regiunea afectată. Peste 3-7 zile hiperemia trece fără urme.
&
...
Читать дальше »
|
În Republica Moldova din SPT un pericol deosebit prezintă amoniacul lichefiat, clorul, acidul clorhidric, alcoolul metilic etc.
Amoniacul – un gaz incolor cu miros puternic, în atmosferă fumegă, uşor inflamabil. Este mai uşor ca aerul, bine se dizolvă în apă. Amestecul uscat de amoniac cu aer în proporţie de 4:3 este explozibil. Concentraţia admisibilă de amoniac la întreprinderile industriei chimice şi frigorifice este de 0,2 mg/m3 (0,02 mg/l). Concentraţia de 500 mg/m3 poate duce la deces.
Acţiunea asupra omului:
- acţiunea de excitant a căilor respiratorii superioare şi a ochilor;
...
Читать дальше »
|
- Anunţaţi serviciul 112. Calm indicaţi strada, numărul blocului, scara, etajul (în acest caz ajutorul vine mai repede).
- Nu faceţi panică ! Întrerupeţi alimentaţia cu electricitate şi gaze.
- Ajutaţi persoanele în vîrstă şi copiii să părăsească zona periculoasă.
- REŢINEŢI ! Copiii mici de spaimă se ascund în cele mai dosite locuri (în dulap, sub pat, în colţuri).
- Prin toate mijloacele disponibile încercaţi să stingeţi focul, mobilizînd vecinii.
-
...
Читать дальше »
|
În timpul mişcării seismice
- Nu părăsiţi locuinţa, puteţi fi surprins într-un loc (hol sau scară) unde vă puteţi accidenta;
- Nu folosiţi ascensorul şi scările;
- Adăpostiţi-vă sub grinzile de rezistenţă, în spaţiul uşilor, la colţurile interioare ale încăperilor, sub o masă sau un birou rezistent. Evitaţi adăpostirea lîngă mobilierul greu, înalt;
- Dacă aveţi timp întrerupeţi sursele de alimentare cu gaze, curent electric şi apa. Deschideţi uşa de la intrare pentru a evita blocarea ei;
-
...
Читать дальше »
|
- Semnalul de alarmare la accident chimic (contaminare chimică) este un sunet de sirenă. Cînd aţi recepţionat acest semnal includeţi radiodifuzoarele, ascultaţi informaţia Departamentului SE.
- Nu faceţi panică ! Acţionaţi conform indicaţiilor organelor PC.
- Înştiinţaţi despre pericol vecinii. Ţineţi radiodifuzoarele deschise, Rămîneţi în localurile unde vă aflaţi. Ermetizaţi încăperea. Nu aprindeţi focul (concentraţia de substanţe poate provoca explozie)
- Aplicaţi măsurile de protecţie individuală (măşti anti-gaz, mască de tifon-vată, prosoape). Dacă mirosul se păstrează sau este mai puternic ieşiţi din zona contaminată (la indicaţiile organelor PC) perpendicular direcţiei vîntului, în mijloace de protecţie individuală.
-
...
Читать дальше »
|
- La recepţionarea semnalului despre pericolul contaminării radiative (semnalizarea sirenelor, ceia ce înseamnă “Atenţie tuturor”) imediat includeţi radiodifuzoarele, ascultaţi informaţie organelor PC.
- Nu faceţi panică ! Timpul de deplasare a norului radiativ este suficient de a întreprinde măsuri de protecţie. Anunţaţi vecinii despre pericol. Îmbrăcaţi mijloacele de protecţie individuală (confecţionaţi măştile de tifon-vată). Dacă în apropiere nu este nici un edificiu antiradiv, purcedeţi la ermetizarea localului (camerei, casei) unde vă aflaţi.
- Protejaţi produsele alimentare în pachete de polietilenă, vase, lăzi, frigidere, dulapuri. Faceţi rezervă de apă în vase , sticle care se includ ermetic. Acoperiţi fîntînile cu capace sau peliculă, în jur se presoară lut
-
...
Читать дальше »
|
- Dacă sunteţi în zona unde se răspîndeşte epidemia şi este anunţată carantină, este necesar de respectat toate cerinţele serviciului epidimiologic. La maximum de limitat contactul cu alte persoane.
- Se interzice vizitarea localurilor publice şi locurilor aglomerate.
- Fără necesitate nu părăsiţi casa (apartamentul). În localurile unde sunt persoanele străine lucraţi în mijloace de protecţie a căilor respiratorii. Respectaţi strict regulile de igienă la domiciliu, la serviciu, în alte localuri.
- Prelucraţi termic toate produsele alimentare, folosiţi numai apă fiartă, legumele şi fructele se spală cu apă fiartă.
-
...
Читать дальше »
|
- Discutaţi în familie, în colectiv despre pericolul terorismului, despre acţiunile de prevenire, de evitare a situaţiilor care pot fi provocate de terorişti.
- Schiţaţi din timp acţiunile dumneavoastră în diferite situaţii posibile.
- REŢINEŢI ! În orice situaţie păstraţi calmul.
- Nu vă apropiaţi de obiectele lăsate fără supraveghere (genţi, pachete, cutii, etc.) în locuri publice, lîngă clădiri, în transport, pe scări.
- În aceste situaţii anunţaţi poliţia sau serviciul 911.
-
...
Читать дальше »
|
- Locuitorii care au nimerit în zona inundaţiei trebuie să aibă pregătită valiza cu cele mai necesare obiecte, mijloacele de salvare, trusa medicală;
- În timpul inundaţiei deconectaţi gazul, apa, lumina electrică. Transferaţi obiectele de preţ la nivelurile mai superioare;
- În caz de inundaţie pe neaşteptate este necesar de a vă evacua la etajele superioare sau în pod;
- Ajutaţi copiii, bătrînii, bolnavii;
- Dacă vă aflaţi în stradă urcaţi-vă pe un loc mai ridicat sau pe acoperişul unei case înalte;
-
...
Читать дальше »
|
- Este necesar de a pune în stare de pregătire toate adăposturile (beciuri, subsoluri);
- Închideţi ermetic uşile, ferestrele, deschizăturile pentru ventilaţie;
- De pe acoperişuri, balcoane coborîţi obiectele, care, din cauza rafalelor de vînt pot fi aruncate şi pricinui traume oamenilor. Automobilele, animalele adăpostiţi-le într-un loc nepericulos;
- Stingeţi focul din sobe;
- Dacă furtuna va prins în stradă, adăpostiţi-vă în clădirea din apropiere, subsol, etc. feriţi-vă de situaţii-le în urma cărora puteţi fi afectat de fulger, nu vă ascundeţi sub copaci, nu vă aprop
...
Читать дальше »
|
Primind înştiinţarea despre posibelele înzăpezirii:
- Limitaţi deplasările;
- Faceţi rezerve de apă şi alimente, ermetizaţi încăperile de locuit – lucru ce păstrează căldura şi micşorează consumul de carburanţi;
- În timpul viscolelor nu ieşiţi afară;
- Dacă viscolul va prins pe drum (în automobil) transmiteţi semnalul de ajutor – atîrnaţi de antenă o bucată de pînză de culori deschise. Nu părăsiţi automobilul.
| |