Acasă » 2019 » Ноябрь » 18 » Prevederile de apărare împotriva incendiilor privind întreținerea teritoriului localităților și întreprinderilor
20:18
Prevederile de apărare împotriva incendiilor privind întreținerea teritoriului localităților și întreprinderilor

 Prevederile de apărare împotriva incendiilor

privind întreținerea teritoriului

 

    1. Teritoriul localităţilor şi întreprinderilor, în limitele distanţei de siguranţă la incendiu dintre clădiri, construcţii şi depozite deschise, precum şi sectoarele din apropierea caselor de locuit, vilelor şi altor construcţii trebuie curăţate la timp de deşeuri combustibile, gunoi, ambalaje, frunze şi iarbă uscată etc.

    Deşeurile combustibile, gunoiul etc. trebuie adunate în locuri speciale, în containere sau lăzi, pentru a fi ulterior transportate.

    2. În limitele distanţei de siguranţă la incendiu dintre clădiri, instalaţii, stive de lemn, cherestea, alte materiale şi utilaje nu se permite depozitarea materialelor, utilajelor şi ambalajelor, parcarea mijloacelor de transport şi amplasarea clădirilor şi instalaţiilor.

    3. Drumurile, căile de acces, trecerile la clădirile, instalaţiile, depozitele deschise şi la sursele de apă pentru stingerea incendiilor, precum şi la scările de incendiu şi la mijloacele de stingere a incendiilor, trebuie să fie permanent libere şi să fie menţinute în stare ce asigură posibilitatea de acces.

    Unităţile serviciului de pompieri şi salvatori trebuie să fie anunţate de către administraţia locală despre închiderea autostrăzilor sau a căilor de circulaţie, pentru reparare, sau despre alte activităţi ce ar putea bloca circulaţia autospecialelor.

    Pe perioada de închidere a autostrăzilor, în locurile corespunzătoare trebuie să se instaleze semne cu indicarea direcţiei de ocolire sau să se amenajeze locuri de trecere peste sectoarele în curs de reparare şi căi de acces la sursele de apă.

   4. Construcţiile temporare trebuie amplasate faţă de alte clădiri şi instalaţii la o distanţă de minimum 15 m (cu excepţia cînd, conform altor norme, este necesară o distanţă de siguranţă la incendiu mai mare) sau lîngă pereţi antifoc.

    Clădirile de tip bloc-container se admite să se amplaseze în grupuri de maximum 6, pe o suprafaţă cu aria de maximum 600 m2. Distanţa dintre aceste grupuri de clădiri şi de la ele pînă la alte construcţii, chioşcuri etc. trebuie să fie de minimum 15 m.

    5. Se interzice fumatul pe teritoriile şi în încăperile depozitelor şi bazelor de materiale, centrelor de recepţie a cerealelor, obiectivelor de comerţ, extracţie, prelucrare şi depozitare a LUI, LC şi gazelor combustibile (GC), de fabricare a substanţelor explozive de orice tip, pe sectoarele cu pericol de explozie-incendiu şi de incendiu, în instituţiile şcolare şi preşcolare, în lanurile de cereale.

   6. Se interzice aprinderea rugurilor, arderea deşeurilor şi a ambalajului în limitele stabilite de normele de proiectare a distanţei de siguranţă la incendiu. Arderea deşeurilor şi ambalajului se admite sub supravegherea personalului de deservire, în locuri amenajate special în acest scop, la o distanţă nu mai mică de 50 m pînă la clădiri şi instalaţii.

    7. Teritoriul localităţilor, întreprinderilor şi altor obiective trebuie să dispună de iluminare exterioară, suficientă pentru găsirea imediată a surselor de apă pentru stingerea incendiului, a scărilor de incendiu exterioare, intrărilor în clădiri (instalaţii) şi a mijloacelor de stingere a incendiilor.

    8. Trecerile peste calea ferată din interiorul obiectivului trebuie să fie libere pentru circulaţia autospecialelor de intervenţie şi să se prevadă cu podină continuă la nivelul şinelor de cale ferată. Se interzice staţionarea vagoanelor fără locomotivă în locurile de trecere. Peste calea ferată trebuie să fie prevăzute nu mai puţin de două treceri.

    9. Pe teritoriul caselor de locuit, întovărăşirilor pomicole şi clădirilor sociale se interzice lăsarea pe teren deschis şi în curte a ambalajelor cu LUI şi LC, precum şi a buteliilor cu gaze lichefiate şi comprimate.

    10. Localităţile rurale, întovărăşirile pomicole cu un număr total de case (terenuri) de la 30 pînă la 150, în scopul stingerii incendiilor trebuie să dispună de o motopompă portativă specială; de la 151 pînă la 300 - de o motopompă-remorcă specială; de peste 300 - de două motopompe-remorci speciale.

    Casele de odihnă şi alte instituţii curative din localităţile rurale trebuie asigurate cu tehnică specială de stingere a incendiilor şi cu echipamente tehnice de intervenţie conform hotărîrilor autorităţilor administraţiei publice locale, coordonate cu organele supravegherii de stat a măsurilor contra incendiilor (SSMCI).

    11. Pe teritoriul localităţilor şi a întreprinderilor nu se admite amenajarea locurilor pentru depozitarea deşeurilor combustibile.

Aboneazăte la noutățile ssmexpert.md și fii primul 

care află despre ofertele și evenimentele noastre! - Clik aici.

 

Distribuie conținutul acestei pagini prietenilor tăi !!!

 

 

 

 

Categorie: PREVENIREA SI STINGEREA INCENDIILOR (PSI) | Vizualizări: 1497 | Adăugat de: IonDarii | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar