Sindromul de oboseala vizuala la calculator reprezinta o afectiune ce apare ca urmare a unui efort vizual intens si de durata, a focalizarii privirii pe un monitor pentru perioade de timp indelungate, fara intrerupere si in conditii de iluminat necorespunzator (calitativ si cantitativ). Principala cauza a aparitiei acestui sindrom este lumina produsa de aceste monitoare. Ochiul uman nu este proiectat pentru a fi expus perioade indelungate la aceasta lumina extrem de nociva. Atat iluminatul insuficient cat si cel excesiv pot conduce la oboseala vizuala, precum si sursele de lumina stralucitoare sau reflectiile in campul vizual, distanta prea mica ochi/ecran sau durata prea mare de lucru.
Cu cat timpul petrecut in fata calculatorului este mai lung, cu atat cresc sansele ca o persoana sa experimenteze oboseala oculara.
Oboseala vizuala sau oculara, numita medical astenopie acomodativa este reprezentata de un cumul de simptome pe care le experimenteaza majoritatea persoanelor care isi petrec timpul in fata calculatorului. Oboseala oculara poate fi un simptom in sine al unor afectiuni organice, precum diabetul sau bolile hepatice, boli autoimune etc.
Oboseala vizuala se manifesta prin:
- simptome oculare: marirea distantei minime de vedere clara, incetosarea vederii, vedere dubla, pierderea claritatii imaginii, lacrimare excesiva, senzatie de uscaciune oculara, senzatia de mancarime, senzatia de arsura, senzatia de usturime oculara sau ochi uscati (sindromul de ochi uscat este o afectiune destul de frecventa, subdiagnosticata reprezentata de deficienta in umectarea si lubrefierea suprafetei oculare ce determina o permanenta senzatie de iritare oculara) ;
- simptome nervoase: dureri de cap, ameteli, oboseala generala, iritabilitate;
- scaderea randamentului in munca: numar crescut de erori, timp crescut de executie a sarcinilor.
Oboseala vizuala poate fi prevenita:
- printr-o consultatia la un medic specialist oftalmolog care, dupa un consult de specialitate complet, sa ofere informatii si solutii pentru scaderea efectelor oculare aparute ca urmare a efortului vizual prelungit la calculator (ochelari, lentile de contact). Ochelarii cu lentile cu protectie pentru monitor sporesc confortul ocular si sunt utili pentru a reduce oboseala oculara.
- printr-o organizare ergonomic corecta a postului. Ergonomia studiaza in principal metodele de adaptare a muncii la muncitor. Notiuni ergonomice de baza pentru munca in fata calculatorului:
- pozitionarea ecranului pe planul de lucru ;
- ajustarea inaltimii scaunului si a cotierelor in asa fel incat unghiul antebratului - brat sa fie la aceeasi inaltime cu planul de lucru. Antebratul in pozitie orizontala formeaza un unghi de 90° - 100° ;
- coapsa trebuie sa fiela orizontala, formand un unchi de 90° - 100° cu gamba ;
- directia de privire trebuie sa fie cuprinsa intre un unghi de 0°- 30° sub orizontala iar distanta ochi - monitor sa fie intre 40 cm si 70 cm ;
- reglarea sezutului scaunului ;
- reglarea curbei coloanei lombare prin intermediu spatarului ;
- picioarele pozitionate pe sol sau pe un "suport picioare".
- sa fie prevazute pauze sau schimbari periodice ale activitatii, alternand activitatea la calculator cu alta activitate, evitand perioadele lungi de activitate neintrerupta in fata calculatorului. Daca sarcinile de lucru presupun numai activitate la calculator, se vor respecta pauzele de efort vizual prin indepartarea privirii de pe monitor si focalizarea la o distanta mai mare de 6 metri lucru care relaxeaza musculatura intraoculara;
- asezati materialul de citit si cel bibliografic langa monitor si la acelasi nivel, unghi si distanta. Astfel, ochii nu sunt intr-o permanenta adaptare in timp ce trec de la monitor la material.
- lumina inconjuratoare: cele mai serioase probleme le pot da sursele de deasupra si din spatele angajatului, inclusiv lumina fluorescenta si lumina solara. Daca este posibil, plasati monitorul in asa fel incat sursele cu lumina cea mai stralucitoare sa fie de o parte si de alta, paralele cu axul privirii in monitor.
- clipitul mai des, cu inchiderea completa a pleoapelor asigurand astfel lubrefierea corecta a intregii suprafete oculare, precum si aportul adecvat de lichide amelioreaza simptomele ochiului uscat.
Exista nenumarate modalitati prin care se poate combate oboseala oculara. Incercati sa puneti in practica ideile de mai sus si veti simti cu siguranta o diferenta si o ameliorare a oboselii oculare.
Distribuie conținutul acestei pagini prietenilor tăi !!!
|
|
|