Afacerea dată vizează producerea mezelurilor de calitate, fabricate din materii prime ecologic pure.
Investiţia, lei 204 000
Vânzări, lei/an 525 960
Profit brut, lei/an 116 312
Perioada de recuperare a investiţiei, ani 1,8
Descrierea afacerii
Această afacere va avea succes, deoarece:
• mezelurile fac parte din categoria produselor alimentare solicitate frecvent în consum;
• consumul mezelurilor creşte într-un ritm mai mare decât consumul direct de carne;• posibilitatea achiziţionării materiei prime ieftine direct de la producătorii locali;
• lipsa exportului de carne.
Un indice pozitiv al afacerii preconizate va fi administrarea afacerii de către o persoană cu experienţă în domeniul prelucrării şi comercializării mezelurilor şi produselor din carne.
Spaţiul de producere a mezelurilor va fi amplasat într-un local ce corespunde specificului producerii de mezeluri şi va fi arendat. Spaţiul necesar va include: depozit de materii prime, sala de tranşare, sala de fabricaţie şi camera de afumare dotată cu celule speciale şi generator de fum. Spaţiul de producere va fi branşat la reţeaua de energie electrică, apă potabilă şi canalizare.
Volful serveşte pentru mărunţirea prealabilă a cărnii, consumul energiei electrice fiind de 2,5 kW/h la productivitatea de 250 kg/oră. Cuterul va fi folosit pentru tocarea mecanică a cărnii, la un consum de 30 kW/h. Malaxorul este destinat pentru amestecarea cărnii şi altor materii prime cu obţinerea unei compoziţii omogene. Şpriţul (maşina de umplut) serveşte pentru împingerea compoziţiei în membrane, cu un consum de energie electrică 4 kW/h, la productivitatea de 250 kg/oră. în categoria altor utilaje intră: tăvi; bazin pentru saramurare; cărucioare şi beţe de agăţare. Staţia de generare a energiei electrice va servi drept sursă de alternativă a energiei electrice, pentru asigurarea funcţionalităţii continue a frigiderelor. Preţurile la utilaje sunt cele oferite pe piaţa internă (S.R.L. "Energie", tel. 022/731-352).
Cheltuieli investitionale
|
Nr. de unit.
|
Preţ, lei/un.
|
Total, Lei
|
Lucrări de reparaţie şi amenajare a încăperilor
|
20 000
|
Volf
|
1
|
6 000
|
10 500
|
Cutter
|
1
|
50 000
|
50 000
|
Malaxor cu cuva
|
1
|
5 000
|
21 700
|
Şpriţ
|
1
|
4 000
|
21 700
|
Staţie de generare a energiei electrice
|
1
|
10 000
|
10 000
|
Cameră de afumare cu generator de fum
|
1
|
5 000
|
44 800
|
Frigider
|
2
|
5 500
|
11 000
|
Alte utilaje (schimbător de căldură, ventile electromagnetice)
|
6 000
|
Mobilă (scaune, mese, dulapuri, cuiere)
|
4 000
|
Materiale (lăzi de aluminiu, lăzi de inox, căldări, cratiţe etc.)
|
4 300
|
Total
|
|
|
204 000
|
Clienţii secţiei de fabricare a mezelurilor vor beneficia de 18 tipuri de produse.
Principalele produse oferite clienţilor vor fi:
• preparate afumate şi semiafumate la cald şi la rece;
• specialităţi pasteurizate şi fierte;
• specialităţi preparate prin metoda mixtă.
Întreprinderea v-a realiza produsele la preţul mediu de pe piaţa, care acoperă totalmente costul de producere şi asigură o marjă stabilă de profitabilitate.
Pentru a fi competitiv pe piaţă va fi necesar de a stabili cu claritate consumatorii, printre care menţionăm: magazinele şi cafenelele din localitatea dată şi din localităţile învecinate, precum şi punctele de desfacere a mezelurilor din pieţele agricole.
Activitatea operaţională seva baza pe folosirea materiei prime locale, astfel oferind clientelei produse finite la preţuri mai mici decât concurenţa. Furnizorii de materie primă şi materiale auxiliare vorfi selectaţi conform următoarelor condiţii: calitatea materiei prime şi celei auxiliare; condiţiile de achitare; preţul; condiţiile de livrare. Materia primă de bază va fi achiziţionată de la abatoare şi direct de la producătorii de taurine şi porcine. Materia primă auxiliară se va procura de la bazele de mărfuri en-gross şi pieţele agricole. Rumeguşul din lemn pentru camera de afumare se va procura de la întreprinderile de fabricare a mobilei şi prelucrarea lemnului. Stocurile de materie primă vor asigura procesul de producţie timp de 50 ore. Acest lucru va minimaliza cheltuielile operaţionale. Estimările s-au efectuat pentru o linie tehnologică cu productivitatea de 60 kg/zi.
Activitatea includc următoarele operaţii primare:
• achiziţionarea cărnii de vită şi porc, slănină şi subproduse de abator;
• dezosarea - îndepărtarea cărnii de pe oase;
• separarea cărnii după categorii;
• păstrarea materiei prime la t=2-4°C maxim 72 ore. Principalele operaţii tehnologice la prepararea mezelurilor sunt:
• pregătirea materiei prime;
• mărunţirea materiei prime;
• sărarea şi condimentarea materiei prime;
• prepararea tocăturii şi formarea semifabricatelor;
• prelucrarea termică a semifabricatelor cu obţinerea produselor finite.
În procesul de producţie se va folosi materia primă auxiliară: subproduse de abator; azotit de sodiu; acidul ascorbic; săruri de sodiu; polifosfaţi; aromatizanţi; usturoi; derivate proteice; zahăr, sare; apa tehnologică ş.a.
În activitatea secţiei de mezeluri vor fi antrenaţi 1 contabil, 1 tehnolog, 1 muncitori şi 2 paznici.
Regimul de lucru va include 5 zile lucrătoare pe săptămână (300 zile/an).
Pentru încăperile de producere se va asigura o igienă strictă, efectuând la timp lucrări de combatere a rozătoarelor şi insectelor.Prognoza vânzărilor în anul I al activităţii
Sortiment de produse
|
Volum de
|
producere
|
Preţ de vânzare, lei/kg
|
Vânzări
|
kg/lunâ
|
kg/an
|
lei/lunâ
|
lei/an
|
Krakow
|
135
|
1 620
|
31
|
4 185
|
50 220
|
Cabanos
|
135
|
1 620
|
30
|
4 050
|
48 600
|
Otaci
|
90
|
1 080
|
28
|
2 520
|
30 240
|
Odeskaia
|
120
|
1 440
|
31
|
3 720
|
44 640
|
Crenvurşti
|
150
|
1 800
|
24
|
3 600
|
43 200
|
Cârnăciori
|
150
|
1 800
|
23
|
3 450
|
41 400
|
Ciainaia
|
120
|
1 440
|
22
|
2 640
|
31 680
|
Molocinaia
|
75
|
900
|
25
|
1 875
|
22 500
|
Liubiteliskaia
|
30
|
360
|
33
|
990
|
11 880
|
Gustărică
|
45
|
540
|
20
|
900
|
10 800
|
Şuncă presată
|
45
|
540
|
31
|
1 395
|
16 740
|
De porc
|
60
|
720
|
30
|
1 800
|
21 600
|
De ficat
|
60
|
720
|
18
|
1 080
|
12 960
|
Costită
|
30
|
360
|
50
|
1 500
|
18 000
|
Afumături
|
90
|
1 080
|
25
|
2 250
|
27 000
|
Pastrama
|
30
|
360
|
80
|
2 400
|
28 800
|
Muşca
|
30
|
360
|
60
|
1 800
|
21 600
|
Polonez
|
105
|
1 260
|
35
|
3 675
|
44 100
|
Total
|
1 500
|
18 000
|
|
43 830
|
525 960
|
Prognoza cheltuielilor în anul I al activităţii
Indicatori de consum
|
U.M.
|
Total, un./an
|
Preţ, lei/un.
|
Cheltuieli, lei/an
|
Materie primă de bază:
|
|
|
|
288 851
|
carne de vită calitate 1
|
kg
|
1 585
|
18,0
|
28 530
|
carne de vită calitate II
|
kg
|
4 962
|
13,2
|
65 498
|
carne de porc calitate superioară
|
kg
|
3 170
|
30,0
|
95 100
|
carne de porc calitate 1
|
kg
|
4 175
|
13,5
|
56 363
|
costiţe
|
kg
|
962
|
10,0
|
9 620
|
slănină
|
kg
|
1 248
|
10,0
|
12 480
|
muşchi de piept
|
kg
|
1 248
|
12,5
|
15 600
|
ficat de porc
|
kg
|
713
|
5,0
|
3 565
|
ficat de vită
|
kg
|
419
|
5,0
|
2 095
|
Materie primă auxiliară
|
kg
|
925
|
-
|
73 229
|
Consum energie electrică
|
kWxh/zi
|
12
|
0,78
|
2 808
|
Consum rumeguş
|
m3/zi
|
0,04
|
150
|
1 800
|
Remunerarea muncii
|
25 200
|
Cheltuieli de transport
|
zile
|
300
|
16
|
4 800
|
Lucrări de dezinsectizare şi deratizare
|
zile
|
300
|
4
|
1 200
|
Arenda încăperilor
|
lună
|
12
|
500
|
6 000
|
Cheltuieli generale şi administrative
|
lună
|
12
|
200
|
2 400
|
Cheltuieli comerciale
|
lună
|
12
|
80
|
960
|
Alte cheltuieli (impozite şi cheltuieli neprevăzute)
|
lună
|
12
|
200
|
2 400
|
Total
|
|
|
|
409 648
|
Marja brută anuală în anul I al activităţii:
- Vânzări 525 960 lei
- Cheltuieli 409 648 lei
Marja brută 116 312(22%)136 |