Acasă » Fişiere » Curiozitati » Dragoste/Relatii/Sex [ Adaugă o intrare nouă ]

Vinovatia - arma de aparare in relatia sentimentala?
24.03.2011, 18:19

Vinovatia - arma de aparare in relatia sentimentala?


Folosirea vinovatiei drept arma s-ar putea sa te ajute sa obtii ceea ce iti doresti pe termen scurt, insa este o tactica periculoasa care iti va submina relatia sentimentala in timp si te va lipsi de intimitatea cu partenerul de viata. Te-ai surprins vreodata intorcandu-te spre iubitul tau si spunandu-i: "daca m-ai fi iubit, ai fi..." sau ti-ai terminat vreo argumentare cu: "nu-ti face griji pentru mine..." si ai oftat prelung? Daca ai raspuns afirmativ, atunci inseamna ca folosesti vinovatia drept arma.

Folosirea vinovatiei impotriva partenerului de viata distruge intimitatea facand ca dragostea sa fie conditionata. Daca incerci sa-ti manipulezi partenerul cu vinovatia, nu ii vei transmite decat ca nu il vei mai iubi decat daca va face un anumit lucru doar asa cum iti doresti tu. Tu te asezi pe o pozitie de putere care nu poate fi mentinuta decat daca il vei cobori pe celalalt. Vinovatia il va ataca atat pe partener, cat si relatia voastra.

Vinovatia creeaza teste
Vinovatia indreptata catre partener ia de cele mai multe ori forma: "daca m-ai fi iubit, ai fi..." sau "nu inteleg de ce nu poti sa...". Amandoua propozitiile ridica probleme pe care partenerul tau ar trebui sa le rezolve spre multumirea ta pentru a fi acceptat si pentru a merita dragostea ta. Facandu-i astfel de teste persoanei iubite, ii spui: "Nu cred ca ma iubesti. Dovedeste-mi-o!" Il ataci pe partener si ii ceri sa se intoarca mereu la inceput si sa-si dovedeasca dragostea in permanenta.

Vinovatia distruge increderea
Vinovatia ataca o persoana cu intentia de a-i face rau. Exista un anumit comportament care provoaca durere astfel incat cealalta persoana sa-si schimbe punctul de vedere sau comportamentul. Cum te poti astepta ca partenerul tau sa aiba incredere in cineva care il raneste in mod intentionat? Fara incredere, este imposibil sa existe o relatie sanatoasa, deoarece increderea este cea care creeaza atmosfera favorabila pentru ca intimitatea sa se dezvolte. Aceasta este baza pentru sinceritate, deschidere si vulnerabilitate. Nu poti dezvolta intimitatea emotionala alaturi de cineva de care incerci sa te protejezi.

Vinovatia refuza iertarea
Una dintre cele mai dureroase modalitati prin care iti poti rani partenerul prin vinovatie este sa aduci in discutie vechile greseli si jigniri. Indiferent de ceea ce a facut partenerul tau in trecut sau cat de ingrijorat a fost de ceea ce a facut, nu exista absolut nici o tortura mai mare pentru acesta decat sa i le reamintesti in fiecare zi. Reamintind de vechiul comportament este o modalitate cruda de a pedepsi pe cineva. Daca vei alege aceasta cale, il vei tortura la nesfarsit si nu va disparea niciodata acest lucru din relatia voastra. Sa iubesti pe cineva inseamna sa-l ierti pentru ceea ce a facut in trecut si sa mergi mai departe. Daca intr-adevar nu poti da uitarii un anumit lucru din trecut, atunci inseamna ca nici nu poti avea o relatie cu acea persoana. Pur si simplu, nu va functiona.

De ce folosim vinovatia
Folosirea vinovatiei nu va fi niciodata un gest de iubire, ci un gest de violenta. S-ar putea sa se ascunda sub sintagma de "sinceritate bruta", dar adevarata intentie a invinovatirii va fi intotdeauna ranirea, jignirea si frangerea sentimentelor. Indiferent de ceea ce se intampla dupa aceea, vinovatia va continua sa o faca pe cealalta persoana sa sufere. Oare de ce ne folosim de ea, totusi?

De cele mai multe ori, recurgem la invinovatire atunci cand ne simtim amenintati, neiubiti sau nevrednici. Ceva anume din relatia noastra - sau din trecutul nostru - ne face sa ne simtim vulnerabili si atunci recurgem la vinovatie in incercarea de a recastiga controlul asupra situatiei. Din nefericire, folosirea vinovatiei nu ne va aduce niciodata ceea ce cautam cu adevarat. In loc sa construim intimitatea pe care ne-o dorim, atacarea partenerului nu va face decat sa ne departeze si mai mult.

In relatiile sanatoase, nu exista pozitia de putere. Ambii parteneri trebuie sa fie sincer interesati de starea de bine a celuilalt si nu trebuie sa existe nici un motiv pentru a se simti amenintati sau sa le fie teama de eventuale atacuri. Ambii parteneri pot fi deschisi si sinceri intr-o atmosfera sigura in care se simt apreciati si in care li se acorda incredere.

Aducerea in discutie a vechilor vinovatii
Daca te surprinzi folosind invinovatirea drept arma in relatia ta, atunci raspunsul la intrebarea "de ce faci acest lucru" se afla doar in tine si nu la partener. Intreaba-te de ce te simti amenintata in aceasta relatie? Exista un anumit incident din trecut pe care nu-l poti uita si ierta? Exista un motiv puternic pentru care iti este teama? Ai probleme in ceea ce priveste increderea in oameni? Suferi din cauza unui nivel scazut de incredere in propria persoana? Ai sentimentul ca relatia se dezvolta mult prea rapid? Fa-ti putin timp pentru a afla adevaratele motive ale temerilor tale si pune-ti urmatoarele intrebari:

• relatia aceasta merita eforturile mele?
• oare chiar il iubesc cu adevarat?
• chiar imi doresc sa fiu in aceasta relatie?
• ce anume ma trage inapoi?

Daca partenerul tau foloseste vinovatia ca o arma indreptata impotriva ta, incearca sa afli de ce ii permiti sa fii tratata in acest fel. Dragostea nu ar trebui sa doara. Si nici nu ar trebui sa te faca sa te simti mica. Daca ai facut o greseala in trecut, asta nu ii da partenerului tau dreptul de a te pedepsi pentru totdeauna. S-ar putea ca acest lucru sa insemne ca nu puteti ramane impreuna si chiar sa fie mult mai bine pentru tine sa fii singura decat implicata intr-o relatie abuziva. Daca simti ca meriti sa fii tratata in acest fel, iti recomandam sa cauti un consilier psihologic pentru a afla adevaratul motiv.

O relatie de dragoste inseamna o stare de bine doar daca ambii parteneri sunt liberi sa fie ceea ce sunt. Nu poti iubi si nu poti fi iubita cu adevarat intr-o atmosfera in care vinovatia este folosita drept arma. Aceasta nu poate dura in lungul drum al vietii. Intimitatea emotionala nu apare doar pentru ca esti intr-o relatie cu cineva. Intimitatea, ca si increderea, trebuie sa fie construita. Acest lucru presupune alegeri luate constient si eforturi din partea ambilor parteneri, dar cu siguranta rezultatul va merita din plin toate acestea.
Categorie: Dragoste/Relatii/Sex | Adăugat de: IonDarii | Tag-uri: Vinovatie, sentimentala, relatie
Vizualizări: 1275 | Descărcări: 0 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar