Despre mirosuri si seductie
Dintre cele
cinci simturi doar doua se bazeaza pe substante chimice - mirosul si gustul.
Ele ne permit sa testam in detaliu elementele care ne inconjoara. In evolutia
noastra mirosul este cel mai probabil primul simt care s-a dezvoltat - el ne-a
indicat alimentele pe care le puteam consuma fara riscuri.
Cand sarutam, un torent de senzatii olfactive si gustative ne strabate corpul.
Fiecare sarut ne gadila nasul si detine potentialul de a activa senzatii
puternice, senzuale. Nasul este intotodeauna deschis catre stimuli noi; de fapt
el se dezvolta datorita variatiei de mirosuri. Asadar, de fiecare data cand ne
stropim pielea cu un nou parfum, ne imbatam bulbul olfactiv (partea din creier
care proceseaza mirosul) cu impulsuri directe, intrucat mirosul este singurul
simt care ajunge la creier, fara intreruperi sau intarzieri.
De aceea mirosul este simtul cel mai "cochet". Dar si cel mai batran.
Proiectia proeminenta, dublu-arcuita, a nasurilor noastre face inevitabil
contactul dintre nasuri atunci cand ne sarutam. Pentru a evita o coliziune
trebuie sa ne aplecam usor capetele inainte de a ne lasa in voia simturilor.
Iubitii isi respira unul altuia sarutarile inainte ca buzele sa li se atinga.
Apoi, buzele preiau comanda. Sarutul este o senzatie olfactiva si jumatate
gustativa, cele doua amestecandu-se intr-un mod incantator.
De ce oare, figurativ vorbind, luam in seama nasurile si nu perechile de buze?
Poate pentru ca nasurile sunt atat de proeminente. Ele ies in evidenta pe
fetele noastre si cer sa li se acorde atentie. Interpretarea limabjului nasurilor
nu este insa la fel de simpla ca si prezenta lor pe fata. Platim unele placeri
pana "ne ies pe nas". Anumitor indivizi nu le ajungi nici cu prajina
la nas. Tinem "nasul pe sus". Instinctul ne spune sa ne urmam nasul,
chiar daca si cu riscul de a cadea in el. Unii oameni au un nas bun si, desi se
afla departe de tinta, o pot mirosi.
Dar cum facem distinctia intre zecile de mii de mirosuri care ne ataca din
toate partile? Cum functioneaza mirosul? Oamenii miros cu ajutorul unui tesut
galbui localizat in ochi, in capatul superior al fiecarei nari. Acest element
ultra-sensibil, de marimea unei stampile, este numit epiteliul olfactiv. In
interiorul epliteliului, exista o clasa de proteine celulare numite receptori
olfactivi care actioneaza pe post de receptori principali ai corpului. Celulele
receptoare sunt cele care "miros" de fapt, sesizand structurile
olfactive din aer.
Un numar senzational de zece milioane de celule receptoare transforma datele
chimice in semnale electice care circula de-a lungul nervilor olfactivi,
transmitand semnalele celor cincizeci de mii de celule ale bulbului olfactiv
din interiorul cavitatii craniene. (Neuronii receptori olfactivi sunt diferiti
de toti ceilalti neuroni din corpul uman, intrucat sunt singurii care se pot
regenera, lucru pe care il fac cam o data la treizeci de zile.)
Cand suntem implicati intr-un sarut senzual, impulsurile sunt transmise catre
zona limbica a creierului, o regiune veche care este raspunzatoare de emotii
precum placerea, dorinta si extazul. Aici se face asocierea mirosurilor -
saruturile anonime pot fi transformate in parfumul unei amintiri olfactive.
"Am mai fost aici, cunosc iarba de dincolo de usa, / Mirosu-i dulce si
patrunzator", isi aminteste poetul englez din secolul al XIX-lea, Dante
Gabriel Rossetti, in poezia Lumina orbitoare: asemenea unui sarut prelung,
mirosul produce o senzatie care persista.
Este oare posibil sa retraim senzatia de dragoste doar amintindu-ne un miros
imbatator? Poate ca da. Imaginati-va un sarut pe fundalul ierbii proaspat
cosite, al unei brize oceanice tropicale, al unui brad de Craciun sau al
frunzelor de toamna � si o cascada de senzatii placute va
vor patrunde. Mirosurile ne ofera o cantitate remarcabila de trairi, care
persista mult timp dupa intalnire. De asemenea, mirosurile pot anticipa
saruturile ce vor urma.
Cu siguranta ca mirosul trandafirilor este cel mai potrivit pentru a crea o
atmosfera romantica. Rafinatul trandafir, cu nuantele si parfumurile sale
imbatatoare, a sedus simturile mai mult decat orice alta floare. Poeta greaca
Safo l-a numit "regele florilor". Rozele ne incanta narile de fiecare
data. Si buzele. In mod instinctiv, ducem trandafirul la gura si ne atingem
buzele de petalele sale moi, inrouate, in timp ce inspiram parfumul imbatator. |